Ús terapeutic del ball

Amaball, Silvia, Amadeu, tot és un. És aquí on m’ he parat a pensar i preguntar el perquè ens va tant bé ballar, probablement no hem arribat a una explicació adecuada,però sabem que ens fa sentir bé.

En aquest escrit m’agradaria poder-vos dir que és el que ens passa dins el nostre cos quan ballem.

Quan nosaltres ballem succeeix un fet força interessant, ens contagiem emocionalment, com si fos el virus d’un refredat. El nostre cervell funciona com un radar, si és una situació positiva reacciona d’una forma relaxada, sense posar-se en estat d’alerta. Ara bé si la situació fos negativa, el nostre radar es posa en senyal d´alerta, amb aquests fets, els podem anomenar” Contagi Emocional”.

Per entendre una mica millor com funciona ho explicaré d’una forma senzilla. Dins el nostre cervell, tenim dos vies:

  1.  VIA EMOCIONAL
  2. VIA DEL RAONAMENT

La primera via EMOCIONAL

Ens permet sentir el que ens envolta, ens agrada el que veiem, estem contents, sentim el moviment del cos amb la música, ens dona la capacitat de percebre la vibració de la mateixa, en la nostra pell , en la sang, en tot el cos…

La segona via del RAONAMENT

Ens ajuda a pensar el que sentim, el per que ho sentim…

Tot aquest fet és molt sutil, però vital per un possible contagi involuntari, explicat abans.Tenim unes cèl-lules que fan possible que les nostres emocions i pensaments estiguin amb equilibri. O sigui, el cervell reb una informació emocional per la via emocional i per la via raonament ens dona una resposta adequada a la situació.

Per cada cosa que fem, dins el nostre cos es mouent substàncies químiques( hormones, neurotransmisors, circuits neuronals….). Quan fem coses que ens resulten agradables, com en aquest cas, que és el ball, aquestes substàncies químiques ens beneficien, ens donan tranquil-litat, bon humor, alegria, felicitat, plaer…. Ara bé, si el ball es converteix en estrès, el resultat no és el mateix, arribant a produir-se l´efecte contrari.

Quan ballem sense estrès, amb o sense parella, s´allibera en el nostre cos una substància química anomenada, oxitocina. Es produeix pel contacte de pell amb pell, el mateix ens pot passar, fent-nos un massatge, amb una abraçada, amb la calor en el cos, amb les caricies…. A les hores ens podem preguntar, però que ens proporciona aquesta substància? Aquesta hormona ens fa baixar el nivell d´estrès, és com si fos una crema balsàmica al nostre cos donant-nos relaxació.

Sense oblidar-nos d´aquests canvis hormonals, també hem de tenir present d´altres fets que ens proporciona el ball en el nostre cos. El moviment continuat ens produeix una vasodilatació , afavorint el reg sanguini, es dilaten els poros de la nostra pell fent possible una neteija de la mateixa, per la transpiración produïda.

Un altre dels efectes no menys important, serie l´efecte antioxidante o sigui efecte antienvelliment cél-lular, amb l´oxigen que respirem amb el ball, alimentem a les nostres cél-lules produint el rejoveniment del cos.

Per acabar diria, que fácil es passar-ho bé amb el ball i quina complexitat s´origina en el nostre cos i tot d´una forma totalmente automàtica i gratuïta.

No oblidar mai que ballar és SALUT I VIDA