Ballar: 5 beneficis psicològics del ball

Segons els evolucionistes, el ball es va establir entre l’espècie humana jugant un paper fonamental en l’evolució de les relacions socials, per la seva capacitat de vincular els individus emocionalment, amb independència de les habilitats lingüístiques.

Això converteix el ball en un llenguatge universal existent en totes les cultures. El 2009, l’hongarès István Winkler va demostrar que les persones naixem amb un sentit rítmic-musical, el que fa que les ganes de moure al ritme de la música sigui una capacitat innata dels éssers humans.

¡Que no te quiten lo ‘bailao’!

Fa molts anys que se sap que l’activitat física i la pràctica d’esport proporcionen molts beneficis físics, ajudant per exemple a millorar el funcionament dels aparells respiratoris, circulatoris i ossis. Però quan ballem, obtenim els beneficis de l’activitat física aeròbica, i també ens beneficiem a nivell psicològic i emocional.

1. Ballar ens ajuda a connectar amb un mateix

Ballant es desperten emocions i fantasies a través del moviment, el que facilita l’expressió de sensacions, emocions, sentiments i estats d’ànim de forma natural i desinhibida. D’aquesta manera podem connectar amb nosaltres mateixos i amb les emocions que reprimim, com la ràbia i la ira, o l’ansietat i l’angoixa, que ballant poden canalitzar-se de forma saludable, el que ajuda al control emocional en el dia a dia.

A més, el ball és una forma d’expressió creativa el que ajuda a connectar amb un mateix, potenciant i fomentant l’espontaneïtat i la creativitat que portem dins.

2. Ens ajuda a connectar amb els altres

Com hem esmentat en les primeres línies, ballar és una activitat sòcia l, el que fa que proporcioni moltes oportunitats de relacionar-nos amb altres persones. Assistir a classes de ball pot millorar les relacions interpersonals, ja que és un punt de trobada per fer amics i millorar el desenvolupament d’habilitats socials.

Un altre exemple de ballar com a agent socialitzador ho podem observar quan els joves arriben a l’adolescència (i s’inicia el procés de socialització secundària), moment vital en què és molt comú que nois i noies comencin a anar a discoteques. En aquest tipus de locals l’efecte del ball actua com desinhibidor i potenciador social, i novament ballar i conèixer gent nova van de la mà.

3. Millora l’estat d’ànim

Ballar suposa una distracció agradable i relaxant que fa gaudir a pràcticament tothom, per això el més probable és que si observem a una persona ballant segurament trobem un somriure a la cara. A l’suposar una distracció, ajuda a la ment a descentrar-se dels problemes i preocupacions que la inunden durant el dia, facilitant que deixem de pensar en clau negativa, i reduint així els estats de tensió i estrès, obtenint sensacions de benestar.

També ajuda a canalitzar l’adrenalina i induir l’alegria, augmentant la vitalitat, la motivació i la il·lusió per la vida, el que converteix a les persones en més positives.

En millorar l’estat d’ànim de les persones que el practiquen, diversos investigadors han volgut estudiar els seus efectes en trastorns de l’estat d’ànim, una de les investigacions més concloents és un estudi realitzat a Corea l’any 2005 i publicat a la revista International Journal of Neuroscience on es va comprovar que la teràpia de moviments de ball (DMT) en adolescents amb depressió lleu, regulava l’estrès disminuint els nivells de dopamina i millorava l’estat d’ànim augmentant els nivells de serotonina.

4. Millora l’autoestima i la seguretat en un mateix

Com comentàvem en el segon punt d’aquesta llista, ballar ajuda a establir relacions amb altres persones, i està demostrat que mantenir bons llaços afectius i la socialitzar-se amb persones contribueixen a augmentar l’autoestima i les actituds positives cap a un mateix i els altres. Assistir a classes de ball és un excel·lent mètode per vèncer la timidesa en ajudar a les persones a vèncer la seva por “al ridícul” ja que per exemple una caiguda mentre balles, és una fallada típic que tots els ballarins han tingut alguna vegada i no és vist per ells com un motiu pel qual avergonyir-se.

Una altra de les formes en les que també ajuda a millorar la seguretat en un mateix, és que cada vegada que s’aconsegueix el domini d’un nou pas de ball, la persona experimenta un augment de la confiança en considerar aquest fet com un èxit, i cada fita que aconsegueix reforça positivament l’autoconcepte, traslladant la confiança en un mateix a altres aspectes de la vida.

5. El ball augmenta la intel·ligència i prevé l’envelliment cerebral

Fa uns dies vam elaborar en Psicologia i Ment una curiosa llista de trucs per augmentar la intel·ligència. El ball de saló, com la majoria de balls estructurats, requereix memoritzar els passos i treballar en parella, per això la persona ha de concentrar-se i mantenir la seva atenció de forma sostinguda, tot això en conjunt, proporciona desafiaments mentals que són clau per al manteniment de l’agilitat mental i la salut cerebral.

Una de les finalitats de la intel·ligència humana és la presa de decisions, mentre es balla s’han de prendre decisions ràpides contínuament i en moltes ocasions no serveix recórrer a un patró d’acció fix preestablert, com succeeix quan vam realitzar altres activitats físiques com córrer, muntar en bici o nedar. D’aquesta manera, en estar ballant el cervell ha de “reinventar-se” contínuament i fer ús de la plasticitat cerebral, el que provoca que les neurones estiguin molt actives.

El psicòleg Peter Lovatt, ex-ballarí professional, ha comprovat que ballar ens ajuda amb la presa de decisions. Els seus estudis conclouen que la improvisació a ballar, ens ajuda a enfrontar-nos millor davant problemes en què hi ha múltiples solucions diferents (pensament divergent) , mentre que la dansa molt estructurada és un tipus de ball que depèn de moviments molt precisos i summament estructurats fa que el pensament s’exerceixi en problemes en què hem de trobar una única resposta o solució (pensament convergent).

Un altre dels estudis més rellevants que relacionen ballar amb un augment de la intel·ligència, és el liderat per M. Joe Verghese (2003), qui atribueix aquest efecte del ball al fet que quan aprenem a ballar i anem enllaçant nous passos, augmenta la sinapsi neuronal.

Resumint: no t’oblidis de ballar

Després d’aquesta exposició dels efectes beneficiosos de ballar per a la psique humana, s’ha d’admetre que el ball té efectes terapèutics sobre la majoria de les persones, i m’agradaria acabar aquest escrit amb una frase que ho resumeix molt bé:

            “La dansa és medicina a través del ritme, espai, energia, forma i temps, que revesteix al cos de substàncies que curen les malalties físiques i psicològiques.”

Font: psicologiaymente.net